2022 Tochten

Mei 2022

Vredestocht van Duiven naar Brussel

Draag de vrede uit met iedereen! Hoe waar is deze tekst, op de Vredesklok, die gegoten is van oud oorlogsmateriaal.5 mei beginnen we de trekpaarden Vredestocht van Duiven naar de Europese Unie in Brussel. Burgemeester Huub Hieltjes ontsteekt het bevrijdingsvuur, wat door de lopers van Fross in Wageningen is opgehaald. Daarna brengen we de boodschap en het vuur naar de Europarlementariërs van Nederland en Duitsland in Brussel.

5 mei om 8:30 uur vertrekken we bij het oorlogsmonument aan de Dort tot Medlerstraat in Duiven. In 2025 wordt deze klok met trekpaarden naar Jerusalem gebracht. Vrede staat ook in alle talen op de rand van de klok.

02-07-2022

Onzalige Bossen

Voor het eerst weer eens een rondje gefietst. Duiven, Rozendaal en dan langs het kasteel en de begraafplaats naar de Posbank, vernoemd naar meneer Pos van de ANWB (zie foto’s). Daarna door de Onzaligebossen gefietst. Het gebied achter de Posbank doet zijn naam eer aan, want met de vele ronde wegen kun je er zo maar verdwalen. Jaren heb ik door onderzoek aan vossen gedaan 1965-1975 en kende het gebied ‘op mijn duimpje’. Nu was het toch weer opletten. Via Dieren naar Doesburg naar Duiven. Ook maar eens de ijzeren fietser langs de Rivierweg naar Doesburg op de foto gezet. Net voor Duiven bij familie Reijmer afgesloten met een kop koffie. Heerlijk buiten achter de veestal gezeten en natuurlijk over het boerenprotest en de stikstof uitstoot gesproken. 55 km en je hebt weer heel wat te vertellen en ’s avonds kramp in de benen.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

2022-10-28 en 2022-10-29

Stalen ros

Vorige week was ik druk met trekpaarden maar nu moest ik toch even 2 dagen op mijn eigen vertrouwde ‘ros’ rondfietsen. Het was wel heftig woensdag en donderdag met temperaturen van 32 tot 33 graden.

Vorig jaar had ik de landelijke fietsroute LF4 van Arnhem naar Den Haag gereden. Van Arnhem naar Enschede stond nog op mijn lijstje. Woensdag morgen om 08:30 uur vertrok naar Arnhem om bij het station mijn route te beginnen. De route loopt via de Posbank naar Brummen en dan de pont over naar Bronkhorst en via leuke weggetjes naar Vorden en Barchem waar ik na 83 km op een boerencamping overnacht heb. Ondanks dat de route in de GPS stond reed ik bij Vorden verkeerd, maar dan kom je op plaatsen waar je anders niet was gekomen. Wegens de warmte heb ik zeker drie liter water gedronken. De tweede dag ging via Barchem en na 40 km kwam ik bij Hengelo en Enschede en toen vond ik het te vroeg om te stoppen. Het idee was om naar Winterwijk te fietsen en met de trein naar Duiven te reizen. Maar bij Eibergen kreeg ik een bevlieging en besloot om maar door te fietsen naar Duiven. Bij aankomst stond 120 km op de teller. Het waterverbruik lag op meer dan 3,5 liter en 18 uur was ik thuis. Wat mij in de achterhoek het meest is bij gebleven zijn de vele vlagen die verkeerd om hangen. Of je in Frankrijk fietst! Maar ook de natuur in de Achterhoek is prachtig en landgoed Twikkel had ik nog nooit bezocht. Tevreden kijk ik terug. Ondanks mijn 78 jaar kan mijn lichaam ook met hoge temperaturen nog een top prestatie leveren. Toen ik de volgende morgen op de weegschaal ging staan was ik in 2 dagen 1,5 kg lichter geworden.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

29 en 30-10 2022

Van Siberië via Nederland naar Ossezijl.

Laat ik jullie direct uit de droom helpen. Ik fiets wel veel maar boven staande was toch echt 119 km in alleen in Nederland, met nog 30 km vanaf Winterswijk en 17 km naar Steenwijk. Ik wilde eens van het uiterste puntje in het oosten van Overijssel, naar het meest westelijke puntje, zoveel mogelijk langs een rechte lijn fietsen. Eerst met de trein van Duiven naar Winterswijk gegaan en via plaatsje Zwillbrock met de prachtige barokkerk, ik vond het meest oostelijke puntje in het natuurgebied van het Haaksbergerveen, Die plek heet op de kaart Siberië. Langs de rechte lijn kom je in het natuurreservaat de Weerribben, met het kleine gehucht ‘Nederland’ met 34 inwoners. Helaas is het bord van de bebouwde kom weer eens gestolen. Maar er zijn maar twee straten in het gehucht. Daarna dwars door Weerribben over het fietspad in Kalenberg. Ik heb een poging gedaan om de brugjes in het fietspad te tellen. De woningen aan de westzijde van het kanaal zijn niet per auto bereikbaar omdat er alleen een fietspad loopt. Bijna alle huizen hebben een bootje en in veel gevallen aan de andere kant van het kanaal een auto staan. Aan het einde van dit leuke fietspad kom je in Ossenzijl. Dit was voor mij het eindpunt langs de rechte lijn, dwars door Overijssel. Wat is Nederland toch een prachtig land om in te fietsen. Hierbij een serie foto’s van de tocht. Vanuit Steenwijk met de trein terug naar Duiven.

De fietsroute begon na de treinreis Duiven Winterwijk. Vanaf Ossenzijl ben ik nog naar Steenwijk gereden en van daaraf met de trein naar Duiven. De totale tocht in 2 dagen was 180 km.

De oude spoorlijn van Winterswijk naar Neede is nu een fietspad. De waarschuwingsborden zijn wel aangepast!