Tochten 2020

2020-03-07

Duiven- Huissen, Bemmel, Lent, Arnhem, Duiven.
50 km

Het is vandaag een wat vreemde fietstocht.
Ik ga over de dijk naar het Looveer. Ondanks het hoge water vaart de pont en komt speciaal voor mij van de andere kant.

Aan de Linge bekijk ik het monument van de tank. Hier stokte in september 1944 de bevrijding van Nederland. De slag om Arnhem ging verloren. De Duitsers zaten noord van de Linge en de Geallieerden aan de zuidkant .
Veel mensen uit de Betuwe en de Liemers moesten evacueren.
Ook veel burgers zijn gedood. Alleen al in Huissen bij een bombardement van de geallieerden, op 2 oktober 1944, waren er meerdan 200 doden.

Marigold, de goudsbloem, is het symbool voor de burgerslachtoffers.

De burgerslachtoffers liggen niet op een Erebegraafplaats, maar wij moeten ze wel in ere gedenken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het bezoek aan de Linge fiets ik richting Arnhem en ben op weg naar mijn vertrouwde plek in het Oerbos. De Apeldoornseweg vanuit het centrum tot aan Monickenhuizen is een beste klim naar bijna  80 m hoogte. Het gaat mij goed af. De conditie is nog prima op niveau. Op de pick-nick plek in het bos controleer ik mijn uitrusting. Kook mijn spaghetti en geniet van het zonnige weer. Om 17:00 uur begin ik in te pakken en een uur later ben ik thuis.

2020-02-14

Ik heb een wat vreemd gevoel. Ik wil weer fietsen en mijn uitrusting testen.

Toch ben ik een wat vreemde verschijning, omdat in februari geen fietsers met tassen en een tentje op pad zijn.

Om 09:00 uur fiets ik uit Duiven richting Oerbos in Arnhem. Het is mijn favoriete bos acht het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem.

In 2015 heeft de gemeente Arnhem besloten geen onderhoud meer te doen. De fiets routes worden wel vrij gehouden van omgevallen bomen. https://groenarnhem.nl/initiatieven/oerbos/

 

Op de bosweg in Arnhem moet ik naar Alteveer 10 % klimmen. De conditie is goed, gisteren liep ik in 3min20 sec. 13 etages de trappen op bij van der Valk.

 

Rustig doortrappen. Ik krijg van tegemoetkomende fietser aanmoedigingen. In het Oerbos op de Waterberg heb ik een favoriete open plek in het bos met een picknick-tafel. Ik geniet van de rust. Kook mijn favoriete spaghetti, controleer mijn uitrusting en zet mijn tentje op. Alles is compleet klaar voor leuke fietstochten in 2020.

 

Eind van de middag fiets ik weer naar Duiven. Thuis is de omgevingstemperatuur toch beter. Maar ja, wie gaat er nu op Valentijnsdag een ritje op de fiets maken?