Route plannen

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, is het gezegde. Wie naar Rome of Santiago wil fietsen kan gebruik maken van verschillende routebeschrijvingen.

Santiago de Compostela

Vanuit België en Nederland
Afhankelijk van de gekozen route is de tocht twee- tot drieduizend kilometer lang. Veel pelgrims doen hem in drie fases.

  • Fase een: tot in Vézelay of La Châtre.
  • Fase twee: tot Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën aan de kant van de Atlantische Oceaan.
  • Fase drie: tot in Santiago de Compostella.

Voor ons begint de tocht vanuit Tilburg waarna we bij Baarle Nassau de grens oversteken.

Franse Chemin de Compostelle
In Frankrijk zijn er verschillende routes. De pelgrimshandleiding in het vijfde boek van de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw noemt vier pelgrimswegen in Frankrijk. Deze beginnen respectievelijk in Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles en komen samen in Saint Jean Pied de Port in de Franse Pyreneeën. De route is gemaakt door Odilo van Cluny met als doel het noordelijke deel van Spanje niet prijs te geven aan de Moren.

Spaanse camino de Santiago
De hoofdroute in Spanje vanuit Frankrijk (de camino francés) begint traditioneel in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port of in het Spaanse Roncesvalles en is ongeveer 775 km lang. Er bestaan meerdere routes, zoals een kustroute in Noord-Spanje en een route vanuit Zuid-Spanje en Portugal.De meest gangbare zijn de route boekjes voor Santiago van: Clemens Sweerman route beschrijving
Om te navigeren gebruiken we de route zoals beschreven in de drie delen van de St.Jacobs fietsroute (Clemens Sweerman) en als backup de gps-track van Henk van Hout.

  • Deel 1: Haarlem – Tours
  • Deel 2: Tours – Pyreneeën
  • Deel 3: Pyreneeën – Santiago de Compostella

bron: Wikipedea
………………………………………………………………………..
Route Rome
Reitsma’s Route naar Rome is een toeristische fietsroute van ruim 2100 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. De route gaat langs tal van historische steden en stadjes, door afwisselende landschappen en mooie natuurgebieden. Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van stille, intieme weggetjes en vrijliggende fietspaden. Af en toe gaat de route over onverharde wegen, maar die zijn met een randonneur of hybride prima te doen. Voor racefietsers zijn voor de langere onverharde gedeelten alternatieve routes over rustige asfaltwegen opgenomen.
Bij de twee Alpenpassen is zo nodig hulp van trein of bus mogelijk. In Italië kunt u kiezen tussen de hoofdroute via Verona of de iets langere Venetië-route, en daarna tussen de pittige hoofdroute via Florence en Siena of de veel lichtere route via Ravenna en Assisi.
De route is in beide richtingen beschreven, inclusief nauwkeurige vermelding van stijgingspercentages en voorzieningen onderweg. Per etappe vindt u verder foto’s, kernachtig beschreven bezienswaardigheden, aardige achtergrondinformatie, hoogteprofielen en een uitgebreide accomodatielijst met campings, hostels, kamers bij particulieren en hotels.
U kunt de route ook als GPS tracks downloaden.
Deel 1: Amsterdam – Bregenz (Bodensee)

Deel 2: Bregenz – Florence via Verona of Venetië

Deel 3: Florence – Rome via Siena of Assisi + Lichte Route Ferrara – Rome

Bron
www.reitsmaroutes.nl/
………………………………………………………………………..
Routes Henkopweg.
Sinds 2010 maak ik zelf mijn fietsroutes.
2010 Rome-Nederland
2013 Basel-Rome
2014 Napel-Rome-Pisa

2015 Liberationroute

2016 Bologna -Rome

2017 Route Napoleon, Nice-Nederland
Op de betreffende pagina’s zijn de reisverslagen, routes en afstanden te vinden.
………………………………………………………………………..

Kaarten voor GPS en Computer.

GPS
Ik gebruik een Garmin 64 GPS. Routes zijn heel eenvoudig te maken met het programma Tyre.  Het is gratis of voor zeer lage kosten zonder reclame te downloaden. Het programma werkt met Google maps. Aangezien ik geen motorrijder ben gebruik ik de instelling wandelaar. Dit geeft mogelijkheden om ook voet- en bospaden in de route op te nemen.
Helaas werkt het programma niet goed als je in Maps aangeeft dat je fietser bent.
Je kunt de route zowel op de GPS als op de TomTom overzetten.

Met toestemming van Jan Boersma kan ik dit programma aanbevelen.
Op zijn website www.tyretotravel.com/ schrijft Boersma

Het begon allemaal in 2006 toen Jan Boersma zijn hobby’s, motorrijden en programmeren, combineerde. Hij creëerde Tyre. Dat is steeds verder ontwikkeld en zonder ooit reclame te maken uitgegroeid tot het meest bekende gratis programma voor het maken van GPS-routes. Meer dan 500.000 mensen wereldwijd gebruiken het. Nu is het tijd voor verdere professionalisering en uitbreiding van de mogelijkheden. Dat doen Jan Boersma en Michel van Hagen met TyreToTravel. Zodat we allemaal kunnen genieten van steeds perfecter uitgestippelde routes.

Ik sla de routes op als GPX bestand. Het is dan een track. Het routeerbare, waarbij de kaart zelf de route tussen de punten bepaalt bevalt mij niet. Soms heeft de route heel rare bochten . Bij een track staat de paarse route als een lijn op de kaart, met daarbij vlaggetjes van de waypoints.

Kaarten voor de GPS en computer.

……………………………………………………………………………………………………………….
Kaarten Maken.
16-juni-2015

Sinds ene tijd maak ik zelf mijn routekaarten en dat bevalt mij goed.

De grootte pas ik zodanig aan, dat ik ze zonder bril goed kan lezen.
In Garmin  Basecamp zet ik de kaart met route op het computerscherm.  De noord pijl verschuif ik zodat ik altijd van links naar rechts de route op de kaart heb staan. De instelling van het aantal lagen zet ik op gemiddeld. Hiermee zijn de plaatsnamen goed te lezen en valt detail, wat ik niet nodig heb weg. Wel heb ik het lettertype bij instellingen groter gezet, om de plaatsnamen goed te kunnen lezen. (zie foto)

instelling

Route boekje
Met het programma Snagit maak ik een JPG foto van het scherm. Als ik alle kaarten klaar heb zit ik ze in de juiste grootte in een Word-bestand en druk ze dubbelzijdig af. Dan komt er een ringbandje door en zo heb ik mijn eigen routeboekje met de zelfde tracks en routes die in mijn Garmin GPS staan.

laatste route kaart van Nijmegen naar Arnhem.

laatste route kaart van Nijmegen naar Arnhem.