2021 Tochten

Lange reizen, korte verhalen.

2021-05-07

Duiven- Velp- Lochem – Oldenzaal 83 km totaal

Het is nogal wat plannen om met de trein en de fiets naar Lochem te komen. Voor 9:00 uur mag ik niet met de fiets, vanwege de spits niet in de trein. Een oplossing is om van Duiven naar Velp te fietsen, want daar kan ik om 09:04 uur met de trein richting Zutphen. Om 08:00 uur vertrek ik uit Duiven, met volle bepakking, richting Velp. Reeds 8:45 uur ben ik bij het station. Inloggen en kijken waar ik in de fiets in de trein mag. Het is maar een kleinstukje naar Zutphen en dan overstappen op de ‘Blauwelijn’ richting Lochem. 09:54 uur in Lochem. het eerste stuk gaat door het Exelsebos noord van Lochem. In de berm staat een blauwbloempje. Ik ben er al voorbij als ik denk, wat is dat? Dus terug en een foto maken. Ik denk aan een wilde orchidee. Iets verder, een weiland vol met Pinksterbloemen. Ook foto’s maken. Dat schiet niet op, Wel prachtige kleuren.

Exel is een klein gehucht met vroeger een zalencentrum. (vroeger kan ik daar voor mijn werk bij de jagersvereniging om reeën geweien te keuren voor de geweien tentoonstelling) Het is nu chineesrestaurant ‘Chinees in het groen’ Tijden veranderen. Nu kom ik door het weide gebied en daar moet langs het Hazendiekske pad, bij ijsbaan een plek zijn, waar je vroeger mocht ‘Paalkamperen’ . Er staan nog steeds picknick tafels maar de pomp is afgesloten en het bordje paalkamperen is weg. Toch wil nog een keer daar mijn tentje voor een nacht opzetten. Bij een oude boerderij maak ik foto’s van de waterput voor het huis. Er staat ook een ouderwetse hefboom bij, met een emmertje er aan, om het water te putten. Maar wie weet dat nog hoe dat vroeger ging, toen men nog geen waterleiding had. Over de snelweg A1 kom ik bij het veengebied de Borkeld. Bij de huizen staan protestborden tegen windmolens in het gebied. Overal onderweg zie je protestborden; tegen windmolens, tegen beperking van de boeren, tegen woningbouw etc. De Borkeld was het gebied waar de korhoenders van de Sallandse heuvelrug bij Holten soms heen trokken. (1980 -1986)heb ik korhoenderonderzoek gedaan op Sallandse Heuvelrug) Door Rijssen is weer echt bewoonde wereld, maar ik wil verder richting Vriezenveen.

Buiten Vriezenveen staat een echte tank met driekleur. Gek! Bij de boerderij is niemand, dus vraag ik mij zelf of het goed is en zo fiets ik naar de Tank. Nog steeds niet duidelijk waarom die daar staat.Bij Almelo loopt een mevrouw afval uit de berm op te ruimen. Ik spreek haar aan of ze van een Go Clean-groep is. Nee, ze doet het omdat ze het zelf nodig vindt. Een leuk gesprek zomaar langs de weg en we delen info over Duiven en Almelo. Wat opvalt is dat afmetingen van de weilanden steeds groter zijn geworden. Afrasteringen zie je ook weinig meer en koeien in de wei ga haast fotograferen, omdat het zo zeldzaam is.

Op de Loohavenweg bij Saasveld kom ik een picknicktafel van boomstammen tegen. Wat bijzonder. Daar ga ik mijn avondeten koken. Gewoon langs de zandweg. Een boer op een tractor groet en kijkt vreemd. Blijkbaar nog nooit zoiets gezien. Het is nog 10 km naar Oldenzaal en om 18:00 uur ben ik op het station en 18:32 (dus na de spits) met de fiets in de trein. Mijn fiets staat bij een bank tegen het stationsgebouw. Een meisje ca 17 jaar belt en ik kan alles horen. Ze praat gewoon door. We was bij haar moeder, en ik hoor dat de politie en sociaal werker haar adviseerden een tijdje bij moeder weg te gaan. Ze regelt het ophalen van haar medicijnen voor diabetisch en geeft iemand toestemming bij de apotheek om ze op te halen. In de trein vraag ik haar waar ze nu heen gaat. Ze heeft mensen in Drempt gebeld en daar mag ze een paar dagen heen. Ik hoor nog veel meer. Haar moeder geeft haar de schuld van haar scheiding. ik ben er nog heel lang mee bezig. Zo jong en al zoveel problemen. Het overschaduwd mijn hele mooie fietstocht. Kon ik maar meer voor haar betekenen!