Vervoer van de fiets

Rome-centrum langs de Tiber

De beste manier om je fiets te verplaatsen is door er zelf op te zitten. Soms kan of wil dat niet en moet je wat anders bedenken.

Ga je een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela of Rome maken dan wil je na vier tot vijf weken wel wat sneller naar huis.

De firma Soetens biedt de mogelijkheid van fiets en bagagevervoer uit Santiago de Compostela en Rome. Men moet de fiets en bagage op een vaste plaats inleveren. De fiets en bagage worden daarna thuis afgeleverd.

Op de website van Soetens vindt u alle informatie.

Ongeacht uw woonplaats wordt de fiets netjes bij u thuis bezorgd. Bij inlevering van uw fiets dient u de kosten contant te voldoen. Uw fiets wordt dan binnen 14 dagen bij u thuis afgeleverd.
Hoe het allemaal precies werkt? Dat leest u bij info 

Wat kost het?

Fiets

U betaalt voor de verzekering,
de stalling en het vervoer van
uw fiets naar huis

éénmalig
121 euro
incl. BTW.

Bagage

De bagage wordt verpakt in dozen van 65x55x35 cm.
Inclusief verzekering.
Prijs alleen geldig i.c.m. fietsvervoer.

éénmalig
60,50 euro
incl. BTW.

Persoonlijk heb ik mijn fiets op de heen of terugweg altijd in het vliegtuig meegenomen.

Eerder reisde ik met RayenAir, naar na slechte ervaringen over voorwaarden en prijzen ben ik overgestapt op TransAvia.

Je moet er wel wat voor doen.  Bij het boeken van de vlucht moet je de fiets opgeven. Op mijn laatste vluchten Amsterdam naar Pisa en terug  van Napels naar Amsterdam betaalde ik 45 euro voor een enkele reis.

Wat moet je doen. Dit zijn mijn ervaringen bij Transavia  met in totaal 15 vluchten.

Ik heb een plastic fietshoes via internet gekocht. Deze fietshoes gebruik ik steeds weer.

1-De trappers moeten van de fiets af. Daarvoor heb ik een steeksleutel nr 15 mee.

2 Het stuur moet recht in de lengte van de fiets staan.

3 De banden moeten tijdens het vervoer leeg zijn.

De fiets neem je mee naar de incheckbalie. Daar krijg je stikkers op de fiets hoes.

De fiets moet je dan inleveren bij de balie voor grote bagagestukken.

Voor mijn fietstassen heb ik een speciale verzamelzak. Al mijn tassen, gereedschap, trappers en scherpe spullen gaan in die zak. Het gewicht is dan ca 18 kg en daarmee heb ik maar één stuk ruimbagage en hoef ook naar voor één stuk te betalen.

Eén van de fronttassen gebruik ik als handbagage en meen ik mee in het vliegtuig. Daar gaan mijn waardepapieren, telefoon en fototoestel in. Ook een Bidon zonder water gaat mee.

Daar gaat de fiets naar het vliegtuig, Van Napels naar Amsterdam (2018) achterop ligt de verzamelzak.

Natuurlijk is het spannend of je fiets goed mee komt.

Bij aankomst komt de verzamelzak op de bagageband. De fiets komt op de band voor de grote bagagestukken. In Pisa werd in 2018 de fiets gewoon in de aankomsthal gezet. In Rome heb ik bij het verlaten van het vliegtuig mijn fiets, die nog bij ruimbagage stond aangewezen en ik mocht hem zo meenemen. Op het vliegveld van Eindhoven moet je de fiets bij een bepaalde deur inleveren.  Rome moest ik de fiets bij het Röntgen apparaat  brengen er er zelf inleggen en daarna bij een deur inleveren. Deze handelingen kosten wat extra tijd maar lopen over het algemeen probleemloos.

Bij Rayenair moest ik mijn ingepakte fiets verplicht laten sailen maar mijn idee een handeltje met dat bedrijf en extra kosten van ca 20 euro (2009)

Ik heb allen dit jaar een slag in het wiel gehad, verder geen problemen.

Belangrijk is dat als de fiets een derailleur heeft men de ketting op het grootste tandwiel zet. Dan staat de derailleur ze dicht mogelijk bij het wiel. Tevens heb ik een beschermbeugel rond de derailleur.

Vervoer van fiets per trein
In alle gevallen moet je er zelf bij aanwezig zijn.

In de ICE mag je een fiets alleen  in een doos meenemen.
De maximale omvang van de door is……

Nederland
Mag je de fiets in alle treinen tegen betaling meenemen.
Er zijn wel voorwaarden. Je mag door de week niet in de spits uren van 07:00 tot 09:00 uur  en middags van 16:00 tot 18:30 uur de fiets meenemen.
In de zomermaanden juli en augustus gelden deze beperkingen niet.

Men koopt een dagkaart van € 7,50 en moet de fiets in de daarvoor aangewezen plaats zetten. Er mag geen bagage op de fiets blijven zitten. (ik heb het er nog nooit afgehaald) De dagkaart kan men op de aangeven datum onbeperkt gebruiken.

Duitsland
Op het traject Arnhem Dusseldorf  rijdt de Abellio trein. Een trajectkaart voor fiets kost € 3,20 en de trein voor het hele traject € 15,-

Italie
Op het traject Como- Milaan- Florance met de trein gegaan. Voorin de trein is een speciaal gedeelte voor de fiets. Men moet de fiets met het voorwiel in een beugel hangen.

Kostte erg lang voor ik aan de balie een kaartje kon kopen. Is ook mogelijk bij de automaat, maar durfde ik dat niet. Er stonden vreemde mannen die je wilden helpen.

Op andere trajecten heb ik geen ervaring,

Zwitserland
In alle treinen zijn mogelijkheden om de fiets mee te nemen. Kaartje kan men ook in een automaat kopen. De trein heeft vaak een heel hoge instap.

auto