2018 Tochten9 maart 2018
Arnhem- Oosterbeek e.o
52 km

Rijnbad
Het eerste stuk tot de brug over de IJssel moet je gewoon doen. Daarna kun je uitwaaieren. Ik kies voor de Pleybrug over de Rijn en daarna direct de dijk op. Na een paar kilometer loopt er een fietspad in de uiterwaarden. Vanaf het fietspad heb je prachtig uitzicht op de Rijnkade en de stad. Tussen de derde en vierde krib voor de John Frostbrug komen jeugdherinneringen op. Hier leerde ik zwemmen in het Rijnbad 1947/1953. Het kleedlokaal was een ronde nissenhut op een terp omdat het bij hoogwater wel droog moest blijven. Rechts de ingang voor vrouwen en links vanaf de dijk gezien de kleedhokjes voor de mannen. In het midden gedeelte werd de kleding op een ijzeren hanger opgehangen. In het kleedhokje was een ronde stok en als je kleding op de hanger hing duwde je de stok naar buiten. Men kon dan aan de andere kant zien dat men kleding moest ophangen. Bij terugkomst werkte het waarschijnlijk omgekeerd.
Het bad zelf had een loopbrug naar een ponton. Voor de Ponton was het ondiepe gedeelte na de ponton kwam je in het diepe. Ik heb daar nog de eerste zwemlessen gehad. Dan werd je in een tuigje aan een hengel gehangen. Als je veel in het water was geweest had je een bruine bovenlip van het vuile water. Meer weet ik niet.
Ter hoogte van deze plaats aan het fietspad staat een doorzichtig bord met een foto van de opgeblazen Rijnbrug.

 

 

Jansbeek
Onder de John Frostbrug zijn in de stenenpijler de trappen met fietsbandgootje naar het fietspad op de brug. Ik duw mijn fiets naar boven, wat een hele klus is vanwege het extra gewicht van de fietstassen. Als ik aan de kant van de stad ben ga ik in de pijler de trappen weer af. Nu ben ik vlak bij het provinciehuis. Het is markt en in de hal van het provinciehuis drink ik koffie en bestudeer de functie van mijn nieuwe fototoestel. Na 45 minuten ga ik verder en bekijk de Jansbeek die nu bovengronds door de stad loopt. Het ziet er heel mooi uit. Arnhem heeft veel beken maar men heeft ze vroeger door buizen onder de grond door de stad laten lopen, maar nu mogen ze weer gezien worden.

Het Dorp
Via de Eusebiusbinnensingel en het Gele Rijderplein kom ik op het Willemsplein. Een vrouw spreekt mij aan en zegt:”ik dacht die arme man gaat toch nu niet in een tentje overnachten”. Ik stel haar gerust dat het meer om het gewicht gaat. Ik wil gewend zijn aan een fiets met bepakking. De ontmoeting is kort maar ze vertelt dat ze deze zomer vanuit Zuid Frankrijk naar Nederland wil fietsen. Nu begint de klim van de Amsterdamseweg. Halverwege haal ik bij Lidl boodschappen en daarna gaat het via het Het Dorp , wat men al weer voor een deel aan het afbreken is, naar Mariëndaal. Ik wil de plaats waar het klooster heeft gestaan eens bekijken, maar er is niets van terug te vinden. Dan maar door naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Goed onderhouden maar indrukwekkend hoeveel soldaten in september 1944 in Arnhem en Oosterbeek zijn gesneuveld.

Abdij
De volgende verkenning is zustershuis van Mil Hill Abdij . Achter het zustershuis ligt de begraafplaats en hier lees ik dat deze locatie in 1941 is opgericht. Ik lees de eenvoudige graven met een stenen kruis. Alle maal hebben ze de zelfde indeling ‘Bid voor en dan de functie en naam sterfdatum en plaats.

Een paar km verder is de abdij Klooster. Een groot modern gebouw met een kerk. Om 12 uur luiden de klokken. Mijn route gaat nu langs de de Golfterreinen van de Edese Golfclub. Overal lopen mensen en soms rijden ze in een golf karretje en stappen dan uit om de bal te slaan. Het is ook een hobby, maar niet e mijne.

Ik kom uit bij de Amsterdamseweg en langs Groot Klimmendaal en Bio vakantieoord. Ik fiets rustig over het terrein en bekijk het weer goed.

Vliegveld Deelen
Via de bossen van Warnsborn ga ik op mijn gevoel naar de A12. Er moet daar ergens een kleine tunnel onder de A12 door zijn. Mijn gevoel was juist. Het was wel redelijk verborgen maar de tunnel ik intact maar wordt waarschijnlijk nooit gebruikt want ik zie geen sporen en het straatwerk met kleine straatstenen is ook nooit meer onderhouden. Ook kom nu aan de Koningsweg en fiets richting Schaarbergen. Links van de weg is de Bunker Deelen van Deelen uit de tweede wereldoorlog en daar was ook de zaal van het vliegtuig peil systeem Teerose. Het hek staat open en ik fiets naar de bunker en maak een aantal foto’s. Tegenover de bunker hadden de Duitsers een dorp. Ik fiets camping Arnhem op maar zie niets wat aan de woningen doet herinneren. Dan net buiten de camping staan twee grote huizen van dit soort staan er meer rond delen. Ze lijken op een boerderij. De Duitsers deden dit bewust. Ik nog een huis, wel verbouwd, maar toch in de zelfde stijl.

Na dit bezoek ga ik naar de ouder Rolbanen van vliegveld Vkiegveld Deelen in de oorlog. In de zeventiger jaren waren de rolbanen buiten het vliegveld nog in takt. Nu heeft men stukken opgebroken. Via bospaadjes kom ik bij Vrijland. Hier moet nog een ondergrondse bunker zijn. Ik weet dat nog uit de tijd dat ik vossenonderzoek deed. Een zowaar vind ik de bunker en de ondergrondse ingang. Vroeger stonden op Vrijland de helicopters en menig keer heb ik vanaf daar meegevlogen.

Nu is het tijd om op de waterberg mijn rustplek te zoeken. Daar in het oerbos begin ik met het koken. Ik snij mijn Courgette en als ik de Paprika doorsnijd zit er een kleine paprika in. Nooit eerder gezien. Na de maaltijd is het tijd om de laatste 10 km naar Duiven te fietsen.

 

 

23 feb 2018
Arnhem en omgeving

49 km

Foto’s van de tocht op 23 feb 2018


Het is koud vandaag, maar zo als ik altijd zeg:’op kou kun je kleden´. Ik heb globaal en route in de gedachten, omdat het in Arnhem en omgeving is heb ik geen track gemaakt. Via de Heilweg fiets ik naar Westervoort. Nog geen kilometer van huis en ik kijk naar de nieuwbouw aan de rand van de wijk Kloosterkamp in Duiven. Maar ik kijk te lang en schrik van een wegversmalling, die ik bijna te laat zag. Dat had al snel slecht kunnen aflopen.

Bij het Horsterpark besluit ik door het park te rijden en dan door het park in Westervoort. Na het passeren van de Westervoortse brug ga ik over de Plijbrug over de NederRijn en daar de dijk weer op. Na 2 km zie ik oude huizen en een boerderij. Dit moet het vroegere Malburgen zijn geweest. Ook stond daar nog een steenfabriek. De omliggende gronden zijn nu sportvelden van Arnhemia die lagen in de 1960 direct achter onze woning aan de Huissenseweg. Via de Dragonstraat en Zuringstraat kom ik langs de plek waar school 7 stond. Zes jaar heb ik op de school gezeten. Niets is er van terug te vinden. Meer herkenbaar is de Graslaan en Groeneweide.

Eenden.
In de gracht van de sloot op de hoek van het Waardmanspad en de Sleedoornlaan bij de John Frostbrug zie ik wat bijzonders.
Een paar Nijlganzen zit in het talud van de gracht met ca 8 jongen. Een paar Rietganzen zonder jongen zijn de directe buren. In het water zwemt een paartje Knobbelzwanen. Ook een kapmeeuw komt aanvliegen. Blijkbaar verwachten ze eten; Dat heb ik niet, daarom lopen ze uit voorzorg naar de waterkant. Toch zijn ze niet bang. Ik blijf rustig staan en pak na vijf minuten mijn camera.

Veilig warm onder moeders vleugels.

De temperatuur is net 4 graden en moeder Nijlgans spreidt haar vleugels en de jongen zoeken een warm plekje. Nijlganzen, zoals de naam al aangeeft, horen hier niet thuis en soms zijn ze van slag en beginnen in de winter al te broeden en krijgen jongen.
Even later heb ik het koud en zitten de Nijlgansjongen lekker warm onder de vleugels van de moeder. Pa Nijlgans kijkt rond. De Rietganzen blijven gewoon buren, de Knobbelzwanen en een Kapmeeuw komen eens kijken. Wat mooi. Ik ben steenkoud maar warm van binnen. De foto’s geven dit verhaal weer.

Meinerswijk
Na de foto´s van de eenden ga ik de dijk weer en zie een pad door de uiterwaarden naar de Stadsblokken en het terrein van de voormalige scheepswerf ASM. Bij de Mandelabrug ligt de kleine wijk De Praets. Vroeger belangrijk omdat de schipbrug Arnhem hier op de zuidoever kwam. In 2013 is op de zuidelijke Rijnoever een sloep die werd gebruikt als ponton als herinnering geplaatst. Deze was in 2007 teruggevonden.

IJssellinie
Achter de Praets loopt een weg die met een slagboom is afgesloten en alleen aanwonende morgen er met de auto door. Fietsen in wandelen in Meinerswijk mag. Het is een uiterwaarden gebied met veel historie. In de Rijn lag de stuw van de IJssellinie en op meerde plaatsen staan in beton gegoten Shermantanks uit de 2e wereld oorlog als verdediging van de IJssellinie.

Het meest bijzonder is wel de plaats van een Castelium wat men 1980 heeft gevonden. De contouren van de Castelium  zijn zichtbaar gemaakt  Het Castelium was onderdeel  van de noordgrens ‘De Limes, van het Romeinserijk. De Limes liep hier op een strategische plek, omdat 2000 jaar geleden de IJssel hier in de Rijn uitmondde. Nu loopt de IJssel naar het IJsselmeer.

Joodse begraafplaats

Het is flink koud dus lang stil staan in niet verstandig. Door park Meinerswijk kom ik weer bij Nelson Mandelabrug en direct  in het centrum van Arnhem bij het station. Via de Utrechtseweg zoek ik bij het Gemeentemuseum de Arnhemse op de   stuwwal  de Joodse begraafplaats op aan “De Korte Jan” Het is een heel oude Joodse begraafplaats waar nog maar 3 stenen overeind staan. Joden hebben eeuwig grafrecht en de graven mogen niet geruimd worden Tot 1857 werden de Arnhemse Joden hier begraven.

Na het Elisabethgasthuis, wat ik nog ken uit de tijd dat wij er in de Alexanderstraat op Lombok naast woonden, fiets ik nog eens door de wijk. De eerste woning van ons en onze twee kinderen waar we van 1969 tot 1974 woonden staat er nog en er is uiterlijk niets veranderd. Ook de speeltuin en het badhuis zijn er nog. De eerste jaren dat we op lombok woonden hadden we nog geen douche en gingen we naar het badhuis. De keukenkast werd later ongebouwd tot doucheruimte.

Mariëndaal
Via de Oranjestraat passeer ik de brug over het spoor en ga naar de boerderij in Mariëndaal. Ik zoek de Mariakapel en later bij de Klingelbeek eet ik op een bankje een paar boterhammen. In een beuk staat een hart gekerfd en de datum 1858. Een blijk van eeuwige liefde.
In de diepe dalen loopt de Klingelbeek. Wat meer richting Hoogkamp kom ik bij de  Groene Bedstee. Deze bijzondere lanen van gebogen beuken zijn uniek. Het is heel apart om in de koepelhaag te lopen.

De Groene Bedstee in de winter.

Aan het einde van de Middenlaan staat een stenen tafel. Het is een overblijfsel van de het klooster Mariënborn wat tot 1580 in Mariëndaal stond. Het klooster is verdwenen het buitenhuis
Vila Mariendaal is nu in gebruik bij het Bedrijfslab voor grond en gewasonderzoek.

Nog meer historie.
Ik kan wel weer wat warmte gebruiken en daarom fiets is via de Schelmseweg naar het Openluchtmuseum. De huizen in het park zitten in de winter dicht, maar het nieuwe museum ‘De Canon van Nederland’ geeft prachtig de geschiedenis van Nederland weer. Ik kom er nu voor de derde keer en ik moet het zeker nog een paar keer bezoeken voor ik alles heb gezien. Na een uur ben ik opgewarmd en fiets door naar het oerbos aan de Noordkant van het NOM. Het is mijn vertrouwde open plek in het bos met picknicktafel.

Ik zit daar nog een uur en fiets over de Galgenberg en via de Apeldoornseweg. Van het tankstation bij Moscowa maak ik nog een foto. Het tankstation is een gemeente monument met een bijzondere architectuur. Het laatste deel van de route via Presikhaaf en Westervoort ik de gebruikelijke route. Thuis verbaas ik mij over het feit hoeveel bijzonderheden in en rondom Arnhem zijn te vinden.

 

Rondje Veluwe.

2018-02-14

Duiven, Velp-Roozendaalseveld- Loenermaark

Deelerwoud- Schaarsbergen -Arnhem- Duiven

59 km

Foto’s van 2018-02-19

 

Veldreeën in de uiterwaarden van de Ijssel.

IJsbanen.
Het is prima weer voor een fiets tocht.
Deze keer ga ik over het industrieterrein Centerpoort Noord naar de IJsselbrug. Net voor de brug zie ik een bekende en die zwaait, met de nodige verbazing, uitbundig.
Op de IJsselbrug langs de A12 zie ik een sprong (groep) Reeën in de uiterwaarden. Je moet er wel oog voor hebben. Dit noemt men ook wel Veldreeën. In de winter leven ze vaak in groepen.
Via Biljoen en Beekhuizen kom ik op de weg naar de Emmapiramide. Formeel is de weg nog afgesloten omdat de omgewaaide bomen van de Februari-storm nog niet allemaal weg zijn. Met de fiets lukt het goed. Echter een nieuw probleem is de gladheid door de sneeuw op de weg. Boj de Emmapiramide is het wit en de fietspaden over der Rozendaalse heide zijn IJzig bevroren. De banden van de auto van de boswachter hebben richels in de sneeuw gemaakt de als scherpe randjes de nodige ervaring bij het fietsen vragen.
Ik blijf attent en snelheid is niet belangrijk en zo kom ik via de brandtoren in de Loenermark.
Het huisje  van de familie van van de Ark, midden in de Loenermark  roept herinneringen op.  Vroeger tot 80 tiger jaren was het een huisje zonder elektra aansluiting.

Ook de Loenermark is moeilijk te fietsen en ik ben op zoek naar de natuurcamping in de Loenermark. Gisteren heb ik de coördinaten in mijn GPS gezet en zo vind ik de open ruimte in het bos, wat de camping is. Dit is een mooi plek om eens te overnachten.

Erebegraafplaats.
Hoe het kan weet ik nie,t maar door het bos ben ik teveel naar het westen gereden en was al voorbij de Erebegraafplaats in Loenen. We kom ik het Deelerwoud. Dit ken ik ook nog uit de tijd dat ik onderzoek deed. Al is het meer 40 jaar geleden het wegenpatroon herken ik. Op het Deelerwoud zijn de wegen, nog meer een ‘IJsbaan’. Toch probeer ik te fietsen. Op de heide staan langs de weg dode bomen. Ook dode bomen zijn mooi en uitgebreid maak ik foto’s met als bijschrift ‘Doodlopende weg,’
Bij de ‘Kop van Deelen’ verlaat ik het Deelerwoud. Een helicopter komt heel laag over vliegen. Die hadden deze week in de Achterhoek laagvlieg oefeningen.

 

 

Spaghetti
Ik ben op weg naar mijn rustplek in het Oerbos. ‘Mijn, Picknick tafel is niet bezet. Overigens niet zo vreemd in februari. Ik neem mijn rust en begin met het koken van mijn Spaghetti. Na de maaltijd gaat het bergafwaarts. Niet met mij, maar de route naar Duiven. De meeste mensen zullen het gek vinden om met dit weer te gaan fietsen. Maar ik vind het prachtig. Mijn vrouw heeft daar ook andere ideeën over